Kerst rondom de Kaerke

Oudleusen

“Saamhorigheid zit ‘m ook in de voorbereiding”, concludeert Jan Schoonhoven, een van de initiatiefnemers van Kerst rondum de kaerke, een grote happening die op zaterdag 16 december op het dorpsplein in Oudleusen plaatsvindt. “Van alle kanten wordt spontaan hulp aangeboden, iedereen wil helpen en uit onverwachte hoek komen goede ideeën”. Na het succes van de fietstocht naar Parijs van enkele jaren geleden wilde men weer iets leuks organiseren om geld te genereren voor de verdere inrichting van het nieuwe evenemententerrein. Dit initiatief is ondertussen uitgegroeid tot een dorpsgebeuren, waar bijna iedereen bij betrokken is. Alle verenigen, van de badminton tot de plattelandsvrouwen, werken mee. Ook alle ondernemers in het dorp dragen hun steentje bij. Zo staan alle vier de Oudleusen horecabedrijven naast elkaar op het dorpsplein. “Het bevorderen van de saamhorigheid is een steeds belangrijker element geworden. Net als we graag iets wilden organiseren op het nieuwe dorpsplein rondom de kerk, dat een centrale functie in het dorp inneemt”, aldus Henk Overhein.

Op het dorpsplein zullen op die zaterdag vanaf vier uur ’s middags vele activiteiten worden georganiseerd. Allereerst is er een vrijmarkt waar mensen hun spulletjes kunnen verkopen. (Er zijn overigens nog een aantal kraampjes beschikbaar.) “Maar het is geen normale kerstmarkt, zoals op allerlei plaatsen wordt gehouden”, aldus Overhein. “Er is voor iedereen, van jong tot oud, van alles te doen”, vult Schoonhoven aan. Voor de kinderen wordt er een Santa Run georganiseerd, rennen in een Sinterklaas-outfit. Verder is er een levende kerststal en en wordt het kerstverhaal verteld door twee prominenten. Hun identiteit zal later worden onthuld. Natuurlijk zijn deze twee activiteiten ook voor de andere bezoekers interessant. Het sportieve element wordt ook niet vergeten. Een groot aantal teams, bestaande uit zeven personen, nemen deel aan een meerkamp met de onderdelen vrachtwagentrekken, kratten stapelen en kniepertjes eten. In de kerk worden verschillende optredens verzorgd door ensembles uit de omgeving, zoals het koor De Lofstem uit Oudleusen. Verder rijdt er nog een paardentram en voert toneelvereniging Oleu een Dickens-straattheater op. Dus niet schrikken als je plotseling Ebenezer Scrooge  tegen het lijf loopt.

Als het normale programma omstreeks half tien klaar is begint de kerst afterparty op het plein. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je dan luisteren naar de Beatles Sessions, die veel bekende Beatles-liedjes zullen vertolken. In de pauze wordt de muziek verzorgd door DJ Jurrian Visscher.

Om het geheel te promoten is met de medewerking van veel dorpsgenoten een bijzonder geslaagd promotiefilmpje gemaakt. Dit is te zien op http://www.vriendenvanevenemententerreinoudleusen.nl. Ondertussen is het al ruim 10.000 keer bekeken. Verder start deze week  de actie Vind De Kerstbal. Er worden regelmatig kerstballen ergens in de buurt (ook buiten Oudleusen) verstopt – op de site zullen hints worden getoond om het vinden te vergemakkelijken. Met zo’n kerstbal kan zaterdag 16 december een leuke attentie worden opgehaald bij de kraam van de organisatie.Afdrukken - Terug